Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest od kilkudziesięciu lat w kwietniu. Rok za rokiem motyw przewodni wydarzenia się różni. Ideą tegorocznego święta jest skupienie uwagi na potrzebie budowania odporności organizmu oraz podkreślenie znaczenia solidarności w celu zapewnienia zdrowia wszystkim ludziom na świecie. Ponadto święto ma na celu zwiększenie świadomości dotyczącej profilaktyki zdrowotnej oraz zdrowego stylu życia. W obchodach wzięły udział dziewczyny z klasy 6a/6b oraz klasa 5B. Na zajęciach poruszaliśmy tematykę warzyw i owoców, które budują odporność. We współpracy z Panią Ewą Czapelką skorzystaliśmy z materiałów Zachowaj Trzeźwy Umysł. Omówiliśmy sezonowe warzywa i owoce, rozwiązywaliśmy krzyżówkę. Na lekcji odbył się konkurs, który polegał na ułożeniu posiłku zapewniającego energię na początek dnia. Odpowiedni dobór makroskładników w śniadaniach wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Osoby z najlepszym przepisem, w którym zawarły białka, węglowodany, tłuszcze zostały nagrodzone.
Menu